top of page
  • Szerző képeDániel Nagy

Kitüntetést kapott Varga Géza képviselő

A március 15-ei nemzeti ünnepünk tisztelete mellett átadásra került egy nagyon fontos díj.


Pátka Község Önkormányzata az Önkormányzat által alapított kitüntetésekről szóló 16/2016. (XII.9.) önkormányzati rendeletében rendelkezett arról, hogy Pro Vicus Emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek, akik vagy amelyek a község fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedő hasznos munkát végeztek, és ennek révén a község értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el, a község jó hírnevét az ország határain belül és azon túl öregbítették.


A Képviselő-testület – az eseti bizottság előkészítése mellett - évente legfeljebb kettő Pro Vicus emlékérmet adományozhat, pontosan azért, hogy ezzel is növeljük annak a megbecsülésnek a jelentőségét amelyet ez a cím a birtokosának jelent.


A Pro Vicus Emlékérem kitüntetéssel külön erre a célra készített díszoklevél és díszdobozos emlékplakett jár. Az elismert személy 25.000,- forint, közösség 50.000,- forint pénzjutalomban részesül.


Pátka Község Önkormányzata Képviselő-testülete 194/2023.(XII.12.) határozatában nyilvánította ki azon szándékát, hogy a Gárdonyi Géza nyugdíjasklub egyik vezetője képviselő társunk Varga Géza részére „Pro Vicus emlékérem” díjat adományozza.


A határozatban foglaltak szerint Pátka Község Önkormányzata elismeri Varga Géza Joó Madarak Hagyományőrző Baráti Társaság és Pátkai Gárdonyi Géza Nyugdíjasklub tagjaként valamint Pátka Község Önkormányzata Humánerőforrás Bizottsága elnökeként a szociális és kulturális életben évek óta végzett kiemelkedő munkáját. Köszönete és elismerése jeléül Pátka Község Önkormányzata, a Képviselő-testület 94/2023.(XII.12.) számú határozatával: „Pro Vicus emlékérmet” adományozza Varga Géza részére.


Képviselő urat a Gárdonyi Géza nyugdíjasklub javasolta erre a kitüntetésre.


Varga Géza képviselő társunk miért is lesz mostantól megkülönböztetett? Miért pont ő az akiről döntött a testület.

Pro Vicus, furcsa két szó. Latinul van, ha le akarnánk fordítani valahogy úgy szólna hogy a községért, a faluért. És mi az amiért kiérdemelte képviselő Úr ezt az elismerést?

Ha megengedik, kicsit visszanyúlok a javaslattevő Gárdonyi Géza nyugdíjasklub megkereséséhez.

Varga Géza sokat tett a falunk kulturális értékeinek és a régi hagyományainknak a megőrzéséért.

Nélküle szegényebb lenne a Gyűjteményes ház anyaga.

Az elmúlt években vele követeltük ki, hogy a Pákozdi csatát, ma már Pákozd, Sukoró, Pátkai csataként emlegessék.

Nevéhez kötődik, Ambrus Sándor római katolikus esperes áldozatkész történetének átadása az utókor részére.

Gyűjtött 1956-os elbeszéléseket, közösen álmodtuk meg 56-os emlékművünket.

Az Ivánka család emlékeit gyűjtötte, részt vett abban a folyamatban, mely során ma ismét testvértelepülési kapcsolatok fűzhetnek minket Felsőszemeréd községhez.

Az elmúlt tíz évben megszámlálhatatlanul sok megemlékezés és koszorúzás fűződik nevéhez.


Mindenki pontosan tudja, hogy ilyen emberek nélkül nem maradna a településünknek múltja. És idekívánkoznak Babits Mihály gondolatai is „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe”


Gratulálunk és kívánunk a díj mellé sok-sok erőt, egészséget és kitartást. Mindezt a következő 10



évben lévő közös dolgainkhoz.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Késik a helyi adó papírok kiküldése

Az Önkormányzat adóhatósága értesíti a kedves adózókat, hogy az Önkormányzat által használt állami szoftver javítása miatt az adódokumentumok nyomtatása késik. A késés miatt a határozatok késve kerüln

bottom of page