top of page
  • Szerző képeDániel Nagy

Mire költenél 2 millió forintot a kertedben?

Fóris Annával beszélgettünk a VirágosÉlet önellátó gazdaság egyik oszlopos tagjával. A cikk elején meg kell említenünk, néhány éve kereste meg az Önkormányzatot Fóris Ödön, a gazdaság másik tagja azzal, hogy egy együttműködést ajánl egy leendő pályázatukhoz. Természetesen most sem mondtunk nemet, hiszen a településnek is érdeke, hogy fejlődjenek az itt lévő vállalkozások, de beszéljünk inkább a konkrétumokról.

Mi is volt ez a pályázat?


2021 őszén beadtunk a gazdaságunk egy részére egy LEADER pályázatot. Azzal a céllal, hogy tevékenységünkkel felhívjuk a figyelmet a térség hanyatló zártkerti termelésére, s gyakorlati példát hozzunk arra, hogy kiskerti, zártkerti körülmények között milyen lehetőségeink vannak a talaj- és tájrebahilitációra, s bemutassuk, hogy a REL (rövid ellátási lánc) értékesítési csatornái , miként szolgálhatják egy vidéki család önfenntartását.


A pályázat beruházásai során létrehoztunk egy Bemutatókertet, melyben azokat családokat szeretnénk segíteni, akik szeretnék profin megtervezni a kertjüket, eltökéltek abban, hogy a lehető legtöbbet hozzanak ki kiskertjükből, legyen az az önellátás vagy az önfenntartás, a kert adta saját munkahely révén. Beruházásainkkal termelési hatékonyságunk növekedését és Zöldségközösségünk kiszolgálásának nagyobb változatosságát tudtuk elérni.


Jó magam a helyi LEADER egyesület elnökségi tagja vagyok, így eltökélt támogatója a LEADER programnak, de beszéljünk arról, mit is jelent egy ilyen program a megvalósítók szemével?


A pályázat megvalósítási ideje alatt sokaktól megkaptuk,

- hogy milyen könnyű nekünk, hogy csak úgy pályázgatunk, s dől a pénz felénk. Egyik nap egy kerti kiülő nő ki a földből, másik nap egy vadonatúj traktort pakolnak le nálunk.

- …És még dolgozni sem járunk el…Otthon vagyunk, ráérünk, elkapálgatunk, minden megterem a kertben, milyen jó nekünk...

-S hányszor és hányszor kérdezték meg tőlem az elmúlt években: Anna, mond már meg, van valami pályázat, amire én is tudnék pályázni?


Sokak élnek ilyen tévhitekkel, de azért mesélnél arról is mi is történt a pályázat során?


Nézzük meg közelebbről a LEADER pályázatunkat!

VP6-19.2.1-94-3-17 – Helyi termelők, kézművesek, mikrovállalkozások támogatása, „VÉRCSE” helyi termékek, szolgáltatások kialakítása, fejlesztése című pályázatot választottuk. Utófinanszírozásos pályázat, tehát először meg kell valósítani a beruházást önerőből, s utána a támogatáshoz mérten a beruházás 60%-át visszakapjuk.


A pályázatunk finanszírozását Zöldségközösségünk tagjai látták el, havi tagdíjbefizetésükkel, támogatásukkal. Így nem csupán egy egyszerű REL értékesítési csatornáról beszélhetünk, hanem egy olyan komplex rendszerről, melyben bizalom épül ki termelő és fogyasztó között, s a fogyasztónak nem csupán a termény, hanem a termelő életszínvonala, termelési hatékonysága, a létrehozott élettér is kiemelkedően fontos.


Ha pontos célt látunk magunk előtt, tudjuk, hogy milyen fejlesztést szeretnénk végrehajtani a gazdaságban, s azt pályázat nélkül is megcsinálnánk, akkor egy olyan pályázat, melynek során a beruházásunk egy részét visszakapjuk, nekünk való lehet.


Mi tisztában voltunk vele, hogy a gyerekek mellett a pályázati anyag összeállítását, adminisztrációját nyugodt körülmények között feltehetően csak a késő esti, éjjeli órákban tudjuk majd zavartalanul ellátni. Tehát feltétlenül könnyűnek nem mondanám, mert az adminisztrációs munkákat a család életébe kellett iktatni.



A pályázatot azokra a fejlesztésekre adtuk be, melyeket egyébként is meg szerettünk volna valósítani. A célunk az volt, hogy a Zöldségközösségünk igényeit még jobban ki tudjuk szolgálni, így szamóca, mézbogyó és egyéb bogyósok ültetésével gazdagítottuk a kertet. Emellett gyümölcsfákat ültettünk, kialakítottunk egy vágott virágos blokkot. Hogy a fenntartási munkákat hatékonyan el tudjuk végezni metszési eszközöket vásároltunk, valamint vettünk egy fűnyírótraktort, melynek legtöbbet, s legjobban kihasznált része az utánfutó, mellyel a komposztot szállítjuk és a mobil tyúkólakat mozgatjuk.


A célunk az, hogy az önellátásunkkal, és önfenntartásunkkal egy példát hozzunk arra, hogy miképp lehetséges megvalósítani a vidéken maradást, vidéken mezőgazdasági munkából való megélhetést. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy egy egészen kis kertet is komplex rendszerként tekintsünk, melyből nem hiányozhatnak az állatok. Ezért elektromos tyúkhálókat vásároltunk a pályázatból, mellyel hatékonyan tudjuk vándoroltatni a malacokat és a tyúkokat a gazdaság területein.

A pályázat során kerti kiülőkkel gazdagított Bemutatókert több funkciót lát el. Közösségi tér, Zöldségközösségünk számára, színtere a helyi óvodásoknak a kertünkben megalkotott „Négy évszak a kertben” programban, s oktatási helyszín, hogy mindazokat az elkötelezett családokat segíteni tudjuk, akik szeretnék kihasználni a kertjükben szunnyadó lehetőségeket.

Olyan termesztés technológiát használunk, melyben hagyományos módon nem kell kapálni. A haszon állataink szerves részei a zöldségtermesztési folyamatnak, „vetésforgóba építve” dolgoznak a kertben, ezáltal maximalizálva a hatékonyságot, mert 4 kisgyermek mellett, önfenntartóként, csak is szoros időbeosztással, tervezettséggel lehet hatékonyan dolgozni a kertben. Nem lehetnek felesleges munkafolyamatok, holt idők.


Engem is sokan keresnek arról érdeklődve milyen pályázatok elérhetőek, milyen támogatást lehet kapni, nektek mi erről a tapasztalatotok?


Nem mindenkinek való a LEADER pályázat. Ne pályázatot keressünk, s majd ahhoz megvalósítható célokat, hanem a céljainkhoz keressünk pályázatot!


Van valami tanácsotok a leendő pályázóknak?


Érdemes tájékozódni a https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/leaderbongeszo/leaderBongeszo.xhtml oldalon, s nézzük meg, hogy a vidéki település , ahol laksz, mely akció csoporthoz tartozik, s milyen elérhető pályázatok vannak a térségedben.


Érdemes megkeresni azt a vidékfejlesztési közösséget, melyhez tartozol. Ők azért dolgoznak, hogy a pályázati források a lehető legjobban hasznosuljanak. Kérj tőlük tájékoztatást és segítséget! De mindenek előtt gondold végig, hogy milyen fejlesztést szeretnél végrehajtani a kertedben.

Gondold át, hogy szeretnéd-e vállalni az pályázattal járó adminisztrációs terhet!

Gondold végig, hogy tudod-e vállalni a pályázat finanszírozását!

Ha pontosan tudod, hogy mit szeretnél, meg van hozzá az anyagi fedezeted, de örülnél, ha ez a beruházás olcsóbba kerülne, és közben nem riaszt vissza az adminisztráció sem, akkor keresd fel a vidékfejlesztési közösséget, ahova tartozol, s vágj bele!


Nagyon jó ezeket hallani, mert mi a Vértes Gerecsénél mindig ezeket az üzeneteket próbáljuk átadni az érdeklődőknek!

A Vércse akciócsoport munkatársai már sok sok év tapasztalattal a hátuk mögött végzik a munkájukat, mi erről a ti tapasztalatotok



Mi a VÉRCSÉnél, a VÉRCSE vidékfejlesztési közösségnél a lehető legjobb kezekben vagyunk.


Móricz Beáta mindenen túlmutató segítőkészsége, szakértelme, és lelkesedése hatására folyamatosan biztonságban éreztük magunkat. Mindig tudtuk, hogy a legapróbb kérdéssel is fordulhatunk Beához, mert nincs olyan kérdés, amelyet ne tudna megválaszolni. Nagyon élveztük a közös munkát! Ezúton is köszönjük, Bea!


És akkor végül a számok, hogyan is alakult ez a beruházás?


4millió forint körüli fejlesztést hajtottunk végre, melyből pályázati támogatással közel 2 millió forintot kapunk majd vissza. Beruhá



zásaink során eltelepítettünk 105 db mézbogyót, néhány ribizli és egres bokrot, közel 50db gyümölcsfát, 201db levendula palántát, 1000db tulipánhagymát, 600 db szamócát. Vásároltunk metszőollót, ágvágót, kézifűrészt, tyúkhálókat, kerti kiülőket és fűnyírótraktort.


Számtalan ötlet motoszkál bennem, hogy miképp tudom majd a pályázat során támogatásként járó közel 2 millió forint összeget a lehető legjobban a kertre fordítani, hogy tudom a lehető legtöbbet kihozni 2 millió forintból egy egyszerű kedvezőtlen adottságú, 3 aranykoronás zártkerti területen.


Szóval ez azt jelenti, a visszakapott támogatás összeget továbbra is a kertre szeretnétek fordítani. Ehhez ajánlom a ti figyelmetekbe is a következőkben megjelenő Leader forrásokat, amivel a hozzátok hasonló mikrovállalkozások kitartó munkájával újra támogatást kaphat rengeteg program a térségben.





Köszönöm, hogy válaszoltatok, és további sok sikert kívánok a gazdasághoz.


Nagy Dániel


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Késik a helyi adó papírok kiküldése

Az Önkormányzat adóhatósága értesíti a kedves adózókat, hogy az Önkormányzat által használt állami szoftver javítása miatt az adódokumentumok nyomtatása késik. A késés miatt a határozatok késve kerüln

bottom of page